23948sdkhjf

Ericsson planerar att lägga ned tillverkningen i Sverige

Svenska Dagbladet hänvisar till interna dokument där cirka 3.000 tjänster kan komma att beröras.
Ericsson planerar att lägga ned all tillverkning i Sverige, enligt dokument som Svenska Dagbladet har tagit del av.

Enligt en konfidentiell besparingsplan som Svenska Dagbladet har tagit del av kan cirka 3.000 anställda inom Nätverksprodukter tvingas lämna sina jobb för att Ericsson ska nå sina kostnadsmål.

Telekombolaget ska spara dubbelt så mycket jämfört med förra året när cirka 1.500 tjänster försvann. Besparingsplanen innebär alltså en fördubbling av fjolårets varsel och en nedläggning av den sista tillverkningen som Ericsson har i Sverige.

Tillverkningen i Borås sysselsätter i dag cirka 800 anställda och på Ericsson i Kumla arbetar drygt 400 anställda.

Ericsson har drygt 15.000 anställda i Sverige och en majoritet av dem arbetar inom affärsområdet Nätverksprodukter. Bolaget har haft tillverkning i Sverige sedan 1876 och ledningen inser åtgärdens betydelse.

– Vi avslutar en 140-årig tillverkningsepok, vilket motsvarar de största nedskärningarna av anställda i Sverige någonsin, skriver ledningen i rapporten, enligt Svenska Dagbladet.

Besparingsplanerna på att stänga ned produktionen och skära ned på personal väntas ge besparingar på cirka 3 miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet.

”Den här planen skulle ta död på Ericsson och vara ett första steg mot att avveckla hela Ericssons verksamhet i Sverige”, säger en källa centralt placerad i förhandlingarna mellan arbetsgivare och arbetstagare till Svenska Dagbladet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109