23948sdkhjf

Anebyföretaget tilldelas medel för att utveckla frigolit

Får pengar från Vinnova för ett egenutvecklat teknikkoncept.
Aneby-företaget Iton har utvecklat ett teknikkoncept för återvinning av EPS (frigolit) och får nu Vinnova-stöd inom projektet RE:Source för fortsatt arbete inom området. Det meddelade Science Park Jönköping under gårdagen.

- Återvinning av EPS görs i dag tyvärr i begränsad omfattning mot vad som är önskvärt ur såväl företagsekonomisk synpunkt som ur miljöhänseende. Vårt arbete med att utveckla en mobil återvinningsprocess kommer ge möjlighet att återvinna stora delar av förbrukad EPS i framtiden säger Stefan Rudin, projektledare för Iton.

Det hela började för några år sedan när Harald Kant, en av grundarna till Iton, hörde en affärsgranne klaga över allt frigolitemballage som bokstavligt växte honom över huvudet. När en sopbil slutligen kom för att hämta frigoliten var det uppenbart att merparten av lasten bestod av ren luft. Går det verkligen inte att göra det här på något bättre och effektivare sätt undrade grannen?

Det ska vi ta reda på, tänkte Harald Kant och började göra tester med frigolitemballage. Testerna ledde så småningom fram till en enkel prototyp där frigoliten kunde reduceras till ren polystyren, det vill säga all gas är separerad och materialet kan användas som råvara vid plastproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11