23948sdkhjf

Northlands gruva återuppstår

Gruvan kan förvandlas till forskningsanläggning. Boliden har uttryckt intresse för att delta i projektet.
Northlandgruvan kan återuppstå rapporterar Dagens Industri.

Pajala kommun och Luleå Tekniska Universitet vill förvandla Northland Resources gamla gruva till en forskningsanläggning för gruvindustrin.

När det internationella gruvbolaget Northland Resources gick i konkurs i december 2014 stannade arbetet i Tapuligruvan i byn Kaunisvaara upp. Än i dag finns mycket av den utrustning som bolaget lämnade efter sig kvar vid gruvan. Det var en smäll för Pajala kommun, där i princip alla 500 anställda sades upp.

– Många satsade mycket tid, pengar och energi på det. Självklart var det en stor förlust, inte bara för vår kommun utan för hela regionen, säger Åsa Allan, kommunchef i Pajala.

Kommunen söker nu två miljoner kronor för att finansiera en förstudie. Förhoppningen är att medfinansiärerna ska vara på plats de kommande veckorna så att kommunen kan skicka in en ansökan till länsstyrelsen. Därefter siktar man på att förstudien är igång i oktober.

Flera företag, bland annat gruvjätten Boliden, har uttryckt intresse för forskningsprojektet. Men Åsa Allan tror att det även kommer att krävas statliga medel för att stötta projektet i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094