23948sdkhjf

Autoliv köper inte krisbolaget enligt experterna

Har redan en så dominerande marknadsposition.
Att Autoliv köper upp den japanska krockkuddetillverkaren Takata är ytterst osannolikt. Det svenska bilsäkerhetsbolaget är redan så dominerande att affären skulle stoppas av konkurrenslagstiftning, hävdar flera analytiker som Dagens Industri talat med.

På onsdagen rapporterade Bloomberg att Autoliv är ett av fem företag som är kvar i uppköpsförhandlingarna om det problemtyngda bolaget Takata. Uppgifterna ska komma från anonyma källor med insyn i affären.

Men flera analytiker som Di talat med ställer sig tvivlande till ryktet.

– Om man lägger ihop Takatas och Autolivs marknadsandelar blir det över 50 procent, eftersom Autoliv i dagsläget har cirka 40 procent av världsmarknaden. Det kan bli svårt att få en sådan affär godkänd av myndigheterna, givet att Autoliv köper en större del av bolaget, säger Erik Paulsson, analytiker på Pareto Securities.

SEB:s Olof Larshammar är inne på samma linje.

– Jag tror att det är väldigt osannolikt, eftersom Autoliv då skulle få en alltför stor marknadsandel. Dessutom har Takata tidigare själva sagt att de inte vill sälja till Autoliv. Vår bedömning är därför att det inte kommer att bli någon affär, menar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.134