23948sdkhjf

Uppdelat ABB kan stärka Ludvika enligt forskaren

Blir Power Grids ett eget bolag, vilket det spekuleras om, kan det stärka Ludvika enligt en forskare.
Det spekuleras i att ABB delas upp så att Power Grids med verksamhet i Ludvika blir ett eget bolag. Forskaren och författaren Sophie Nachemson-Ekwall tror att det skulle kunna stärka Ludvika. Det rapporterar Sveriges Radio.

I början av oktober ska ABB:s koncernledning presentera sina strategier för framtiden. Inför det har flera stora aktieägare kommit med krav på att Power Grids med verksamhet i Ludvika ska bli ett självständigt bolag.

I Ludvika finns det oro inför en sådan förändring. Forskaren och författaren Sophie Nachemson-Ekwall har skrivit boken "Livsfarlig ledning" om ABB. Hon menar att en delning skulle kunna vara bra för Ludvika.

– Jag tror att det viktiga är att Power Grids får fortsätta växa, säger hon. Och jag har svårt att tro att de möjligheterna skulle minska med en uppdelning av företaget.

Om ABB delas skulle det kunna innebära större chanser för att Power Grids får ett huvudkontor i Sverige, möjligen Ludvika. Det har finansmannen Christer Gardell antytt. Var huvudkontoret finns har stor betydelse för var forskning och investeringar hamnar.

Sophie Nachemson-Ekwall menar att det kommer nya tongångar även från amerikanska ägare.

– De framhåller att det inte handlar om kortsiktig aktiekurs utan om att företaget ska vara bra för fackföreningarna, de anställda och för aktieägarna. Det här är ett helt annat språkbruk, säger Sophie Nachemson-Ekwall.
Läs mer om: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.158