23948sdkhjf

Gränges förvärv av Noranda i hamn

Gränges förvärv av Norandas verksamhet inom valsad aluminium i USA har slutförts. Det meddelade aluminiumbolaget i går kväll.
Den amerikanska konkursdomstolen godkände nyligen affären. Noranda är verksamt inom valsad aluminium i USA. Affären innebär att Gränges fördubblar försäljningsvolymen och stärker positionen i Nordamerika. Vidare tillförs Gränges ett antal strategiska och attraktiva marknadssegment inom valsad aluminium. Gränges ser att möjligheter till tillväxt skapas.

Köpeskillingen är för 2,8 miljarder kronor, motsvarande en ev/ebitda multipel om 6,2x proforma 2015 justerad ebitda. Förvärvet förväntas bidra positivt till vinst per aktie år ett Skuldsättningen förväntas nå finansiellt mål om 1-2 gånger ebitda 2018

”Det är en strategiskt viktig affär för oss som innebär att vi skriver ett nytt kapitel i Gränges historia. Tillsammans blir vi en betydande global aktör inom våra valda nyckelområden och stärker vårt erbjudande på marknaden i väsentlig grad. Samtidigt får vi den plattform vi har eftersökt för att expandera Gränges i Nordamerika. Genom affären ser vi nu stora möjligheter att att utveckla vår verksamhet ytterligare under de kommande åren”, säger Gränges VD Johan Menckel.

Norandas verksamhet inom valsad aluminium tillverkar aluminiumprodukter till kunder i Nordamerika, inklusive tillverkare av luftkonditionering, transformatorer, matförpackningar och andra närliggande segment. Bolaget är en betydande leverantör inom var och ett av dessa segment.

Bolagets valsverk är geografiskt välbelägna i sydöstra USA. Totalt uppgår kapaciteten i de förvärvade verksamheterna till cirka 180 kton och antalet anställda till cirka 550.

Gränges kommer i och med förvärvet att mer än fördubbla sin försäljningsvolym. Nya Gränges får en försäljningsvolym på cirka 336 kton, varav 59 procent till kunder på den amerikanska marknaden, 22 procent i Asien och 19 procent i Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.117