23948sdkhjf

Norrmän stärker stålet i Dalsland

Investerare från grannlandet har fått upp ögonen för industrin i landskapet.
Sedan i höstas ägs Åmåls Stålkonstruktioner, Åsab, av det norska bolaget Lyngsons, med affärsmannen Per Eivind Skeid i spetsen.

2014 köpte den norska industrikoncernen OSO Hotwater Group över Svanströms Verktyg och Linders Allsvets och Montage, som fusionerades under namnet Artech Manufacturing två år tidigare. I Åmål finns också det stosatsande norskägda brandbåtsföretaget FFS Systems.

Att industriföretag i Dalsland har uppenbarligen blivit stort i grannlandet. Enligt tidningen NWT har minst ett dussintal industriföretag köpts upp av norska intressenter den senaste tiden. Och merparten av kundtillströmningen kommer från just Norge.

— Både löner och andra kostnader är högre på den norska sidan av gränsen. Därför är det inte alls förvånande att Sverige – och Dalsland – framstår som ett attraktivt alternativ. Ur export- och tullsynpunkt kan det dessutom vara en väsentlig fördel att ha en filial inom EU, säger Per Källvik, IF Metall-ombudsman i Norra Älvsborg, till NWT.

Samtidigt var det ingen självklarhet att norrmännen skulle söka sig till landskapet.

— Vi har pratat om Norge i många år men då har det handlat om att norska företag kanske kunde placera ut legojobb här. Nu ser vi något annat. Det här handlar om investeringar och etableringar och det är ju mycket bättre. Då säkras jobben på ett annat sätt. Norska investerare har hittat hit på bred front och det har fått positiva effekter på näringslivet, säger Per Källvik, till tidningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063