23948sdkhjf

Ökad orderingång för ståljätte

VD: "Vi ser en positiv tillväxt i nya affärer för smidesapplikationer till bilindustrin".
Försäljningsvolymen för Ovako ökade under årets andra kvartal med 8 procent jämfört med samma period föregående år, medan intäkterna sjönk med 6 procent. Lägre skrot- och legeringstillägg och en sämre försäljningsmix har påverkat intäktsutvecklingen

Orderingången ökade med 12 procent, rörelseresultatet (EBIT) uppgick till 17 miljoner euro (16), kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 8 (4) miljoner euro. Ovakos omstruktureringsprogram går enligt plan och har bidragit med 6 miljoner euro i form av lägre kostnader under kvartalet. 175 personer har lämnat koncernen sedan starten av programmet och antalet anställda är i dag 184 färre än i fjol.

– Det andra kvartalet 2016 kännetecknades av ökad efterfrågan. Orderingången stärktes ytterligare och bidrog även till att leveransvolymerna utvecklades positivt. Totalt levererades 201 tusen ton stål, vilket är åtta procent över samma kvartal föregående år och den högsta leveransvolymen sedan 2011. Den goda orderingången under kvartalet bidrog också till en positiv utveckling av orderboken inför det tredje kvartalet, säger Ovakos vd och koncernchef Marcus Hedblom, i en kommentar.

– Vi ser en positiv tillväxt i nya affärer för smidesapplikationer till bilindustrin. Utmaningarna består främst i en svag utveckling av kullager till industriella applikationer samt olje- och gasmarknaden generellt, uppger han vidare.

Enligt Ovako var tillväxten för stålkoncernen geografiskt sett god i Europa, med undantag för Skandinavien där tillväxten var oförändrad. Nordamerika utvecklades negativt jämfört med föregående år, främst drivet av olje- och gasmarknaden som avstannade inför det tredje kvartalet föregående år.

– Vi förväntar oss att marknaden för komponentstål i Europa även under kommande kvartal kommer att kännetecknas av osäkerhet. I perspektiv av den starka orderingången under det andra kvartalet bedömer vi att Ovakos leveranser under tredje kvartalet blir något bättre än föregående år, kommenterar Hedblom.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094