23948sdkhjf

Miljardavtal för transport av stål och valsade produkter

SSAB och Green Cargo har slutit ett 10-årsavtal avseende transporter av stålämnen och valsade produkter mellan anläggningarna i Borlänge, Luleå och Oxelösund.
SSAB och Green Cargo har slutit ett 10-årsavtal avseende transporter av stålämnen och valsade produkter mellan anläggningarna i Borlänge, Luleå och Oxelösund. Avtalet är värt drygt 2,5 miljarder kronor med en transportvolym på drygt 4 miljoner ton årligen i tågsystemet.

För maximal kapacitet och minskad miljöbelastning har ett krav från SSAB varit att transportsystemet ska använda nya, starkare och energisnålare ellok. Green Cargo investerar därför i 16 toppmoderna ellok, en investering på cirka en halv miljard kronor .

- Vi vill ha bästa möjliga miljöprestanda i SSABs transportsystem. Green Cargos investering i nya ellok minskar energianvändningen för våra ståltransporter med drygt 15 procent. Green Cargo byter även ut motorerna i de diesellok som används vid tågdragningen inne på SSABs anläggningar, så koldioxidutsläppen för dessa kan sänkas med cirka 20 procent och partikelutsläppen med cirka 60 procent, säger Fredrik Sand, inköpschef på SSAB Tunnplåt.

I avtalet ingår att Green Cargo sköter tågdragningen inne på SSABs anläggningar i Oxelösund och i Borlänge, samt kör ståltågen Luleå - Borlänge och Oxelösund - Borlänge. Totalt sysselsätts cirka 120 personer inom Green Cargo med SSAB-transporterna genom den här affären. SSABs bedömning är att transportuppdraget kommer att öka under avtalsperioden.

- Vi är mycket glada över att ha fått det här förtroendet av SSAB. Det känns positivt att i tider av finansoro, varsel och konjunkturnedgång, få vara med och göra affärer och ivesteringar som pekar framåt, säger Green Cargos VD Sören Belin.

SSAB är det företag i Sverige som transporterar mest på järnväg. SSABs transporter i avtalet sker med tre tåg dagligen i riktningen Luleå - Borlänge - Luleå och två tåg dagligen i riktningen Borlänge - Oxelösund - Borlänge. Om transporterna istället skulle gå med lastbil skulle det krävas fler än 300 lastbilar per dygn.

- Vi har samarbetat med SSAB i många år, och har genom ömsesidigt driv och idékraft utvecklat transporterna. Handelsföretag söker alltmer klimatsmarta transporter och med de kapacitets- och miljökrav som SSAB ställt på oss i denna upphandling visar SSAB att miljöfrågan är av stor vikt även i basindustrin.

Det nya avtalet sträcker sig från den 1 januari 2010 till den 31 december 2019. Transporter av färdigprodukter som Green Cargo sedan tidigare sköter inom Sverige och till kontinenten, berörs inte av detta avtal.
SSAB är en global tillverkare av stål i nischen höghållfasta och kylda stål, med en ledande position inom marknad och produktivitet. Vi utvecklar lösningar som ökar våra kunders konkurrenskraft.

Källa: SSAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125