23948sdkhjf

Tesla: Dödsolycka i självkörande bil

Utredning inleds mot biltillverkaren, rapporterar Göteborgs Posten.
Den sjunde maj i år inträffade olyckan i Florida i USA. Enligt uppgifter från GP körde en man en Tesla modell S på en motorväg, med autopilot-funktionen påslagen. Men autopiloten upptäckte inte ett vitt långtradarsläp mot den ljusa himlen och Teslan hamnade under släpet. Bromsarna aktiverades inte och mannen dog, enligt amerikanska The Verge.

Tesla skriver att om det rört sig om en fram- eller bakkrock på släpet så hade bilens säkerhetssystem ”troligen förhindrat allvarliga skador, som det har gjort i flertalet andra liknande händelser.” De skriver också att föraren är ytterst ansvarig för bilen, även med autopiloten på.

NHTSA, den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten, har nu inlett en utredning mot Tesla för att undersöka om autopiloten fungerat korrekt vid olyckan.

Systemet, som enligt Tesla fortfarande är en "beta-version", har bland annat kritiserats av Volvo, som också utvecklar självkörande bilar, för att ha släppts för snabbt.

– Det ger dig intrycket att det gör mer än du tror, säger Trent Victor, tekniskt ansvarig för kollisionsförhindring vid Volvo, i en intervju med The Verge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078