23948sdkhjf

Så möter Outokumpu Kina-konkurrensen

”Vi har kvalitet på våra rostfria produkter, men vi lever tyvärr inte under samma konkurrensförhållande som kineserna”, säger Outokumpu-chef.
Utmaningarna för de nordiska stålverken är just nu tuff, inte minst på grunda av dumpade priser från Kina. Nu försöker Outokumpu svara upp mot konkurrensen. Det skriver nwt som intervjuat Liam Bates, chef för Outokumpus verksamheter i Degerfors.

– Det är inte särskilt många år sedan vi kunde leverera hur mycket produkter som helst till Kina och få bra betalt. I dag är situationen annorlunda. Nu pressas priserna och kineserna tillverkar själva så mycket stål att de tvingas dumpa priserna, säger Liam Bates, till tidningen.

Rätt arbetssätt
För att möta den snedvridna konkurrensen från Kina ska Outokumpu öka bearbetningen och i större utsträckning färdigställa produkterna innan de når slutkunden. På det sättet hoppas man på något bättre priser för bland annat den rostfria plåten för kemtankers. Liam Bates är övertygad om att Outokumpus arbetssätt är helt rätt. Det handlar om att ligga steget före konkurrenterna med utveckling och kvalitet menar han.

– Vi kan inte bara gnälla. Vi måste bli ännu bättre på att visa att vi är bäst i världen på rostfritt, säger han.

De senaste åren har Outokumpukoncernen dragits med enorma miljardförluster och ett stort sparprogram genomförs just nu. För några veckor sedan kom beskedet att 80-90 tjänster ska bort från verksamheterna i Degerfors som totalt sysselsätter cirka 550 medarbetare.

– Vi tvingas fullfölja planerna. Förhandlingarna pågår för fullt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078