23948sdkhjf

Företagsjättarna i 5G-samarbete

Scania och Ericsson testar användningen av 5G-nät för transportkommunikation.
I ett samarbete mellan Ericsson och Scania blir fordonstillverkaren det första företaget förutom Ericsson att använda den nya 5G-tekniken. Samarbetet syftar till att testa användningen av 5G-nät för transportkommunikation.

Tekniken är en viktig del i utvecklingen av autonoma och uppkopplade fordon. Tre toppmoderna mobila basstationer har installerats vid Scanias FoU-anläggning i Södertälje. Testnätet uppdateras kontinuerligt med ny teknik allt eftersom den utvecklas.

Anders Ställberg är projektledare för City Automation på Scania.

– Den nya 5G-anslutningen ger tillgång till mobila nätverkstjänster med hög kvalitet, små fördröjningar och hög bandbredd där stora mängder komplex data kan överföras mycket snabbt och tillförlitligt. Det ger oss en prioriterad kommunikations-kanal för projekt som självkörande fordon och konvojkörning, säger han i ett pressmeddelande.

Att ha en prioriterad kanal har, enligt pressmeddelandet, ibland varit ett problem i överbelastade icke-5G-nät där användarna varit tvungna att samsas med andra som exempelvis strömmar film, musik och spel. 5G har fler användningsområden än 4G-nät – särskilt i maskin-till-maskin-kommunikation.

För Scania innebär de mindre fördröjningarna i 5G-näten att den nya tekniken kan användas av fordon som sänder inbromsnings- eller riktningsinformation till varandra, där snabbhet och tillförlitlighet är avgörande. Tekniken kan också användas för att förbättra tillförlitligheten och hastigheten för utbyte av information mellan två eller flera fordon i en lastbilskonvoj. 5G-tekniken, med sin tillförlitliga fördröjning och bandbredd, är ett alternativ till trådlös teknik (wlan) som använts sedan tidigare.

Den nya tekniken spelar också en viktig roll för utvecklingen av Scanias system för självkörande fordon, exempelvis så att självkörande fordon kontinuerligt uppdaterar kartor på en central server som sedan distribueras till andra fordon i systemet.

Både Scania och Ericsson sätter stort värde på försöken med 5G.

– Tekniken gör att Scania kan utveckla möjligheterna som ligger till grund för våra pågående projekt, samtidigt som Ericsson får möjlighet att testa tekniken i en fungerande tillämpning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063