23948sdkhjf

Stålskandal kan drabba Ringhals

Kärnkraftverket har komponenter från misstänkt stålgjuteri.
Det finns komponenter på kärnkraftverket Ringhals som har tillverkats av den franska reaktortillverkaren Arevas gjutverkstad, i staden Le Creusot. Det skriver tidningen Ny Teknik.

Gjuteriet är ett dotterbolag till Areva och misstänks ha fuskat med kvalitetskontrollen av stålgods, som sedan 1965 sålts till över 100 reaktorer i världen.

– En inventering pågår för att klarlägga vilka komponenter i anläggningen som kan innehålla detaljer tillverkade av fabriken i Le Creusot. Den visar att det finns ett begränsat antal detaljer som har tillverkats av den berörda fabriken, säger Krister Svahn, presschef på Ringhals.

Kärnkraftverkets tekniker undersöker tillsammans med Areva om komponenterna skulle kunna ha några brister. Framför allt rör det sig om komponenter i tryckvattenreaktorer.

Bristfällig dokumentering
Areva- skandalen uppdagas 2015 i samband med att svagheter och brister i stålet till en reaktortank upptäcktes vid kärnkraftverket Flamanville i Frankrike. Påföljande granskningar ledde fram till att brister upptäcktes i kvalitetsdokumenten från fabriken i Le Creusot.

I maj meddelade den franska myndigheten ASN att omkring 400 komponenter försetts med kvalitetsintyg som innehåller avvikelser eller annan motsägelsefull information kring bland annat testresultat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062