23948sdkhjf

Göteborg snuvar Stockholm på industriforskning

Regeringen väljer att flytta huvudkontoret för forskningskoncernen Rise till Göteborg. "Göteborg och Västsverige är industrins draglok", säger näringsminister Mikael Damberg.
Det var under en pressträff på Lindholmen Science Park i Göteborg på onsdagen som närings- och innovationsminister Mikael Damberg (s) meddelade att regeringen vill flytta den statliga forskningskoncernen Rise (Research Institutes of Sweden) från Stockholm till Göteborg, något som Västra Götalandsregionen och andra västsvenska aktörer har lobbat för.

Orsaken är Västsveriges starka ställning inom industrin, vilket gör att näringsministern anser en flytt är "naturlig".

— Göteborg och Västsverige är industrins draglok. Det finns väldigt mycket stark industri här och vi vill att industriforskningsinstitutet ska jobba väldigt nära sina kunder och det är industriföretagen, säger Mikael Damberg, till P4 Göteborg.

Rise har till uppgift att konkurrenskraften i svensk industri och flytten västerut är en signal som skvallrar om att regeringen anser att det är i Göteborgstrakten som det finns bäst förutsättningar för innovationer inom industrin.

— I Västra Götaland har vi starka kluster inom industrin och Västra Götalandsregionen engagerar sig starkt för att utveckla regionen genom samverkan mellan institut, akademi, näringsliv och det offentliga. Det har gjort Västra Götaland till en attraktiv plats att etablera sätet i, säger Fredrik Adolfsson, regionutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094