23948sdkhjf

Katastrof gynnar LKAB

Miljökatastrof i Brasilien ger andningshål för LKAB.
Det var i november förra året som en avfallsdamm brast hos pelletstillverkaren Samarco i Brasilien. Miljökatastrofen beskrivs som en av världens värsta dammolyckor och har haft förödande konsekvenser för floden Doce i Brasilien. All fisk har dött och ett naturskyddat område på 900 hektar är täckt av en giftig lermassa från dammen. Floden förser tre miljoner människor med färskvatten.

Men katastrofen har gynnat LKAB.

I samband med olyckan försvann nästa 30 miljoner ton pellets per år från den 130 miljoner ton stora världsmarknaden för sjöburen pellets.

– När Samarco råkade ut för sin olycka försvann ungefär 20 procent av marknaden i ett svep, säger Jan Moström, vd LKAB, till NSD.

Detta är en av anledningarna till att pelletspriset gått upp. Dessutom har flera av det brasilianska bolagets kunder har vänt sig till LKAB:

– Vi hade klarat oss hyfsat bra ändå, men det här har givit en stabilare efterfrågan. Nu vet vi att Samarco har planerat att komma tillbaka inom ett år, så det här är bara ett andningshål. Vi måste se till att matcha det när Samarco är tillbaka på marknaden igen, säger han.

Samarco, ägs av brasilianska Vale och det brittisk-australiska gruvbolaget BHP Billiton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078