23948sdkhjf

Brasilien kräver miljardbelopp av Volvo

Men lastbilstillverkaren menar att bolaget lagstiftningen.
2015 inledde den brasilianska staten en revision av Volvo och nu menar landets skatteverk att lastbilsjätten har redovisat för låga vinster och därmed betalat för lite skatt. Nu kräver därför landet Volvo på ytterligare 1,5 miljarder kronor i skatt. Det rapporterar Di.

Men Volvo håller inte med utan tar strid mot brasilianska staten i domstol.

– Processen kommer att ta mycket lång tid. Vi har under första kvartalet överklagat skatteverkets beslut till domstol och vi förväntar oss inget ytterligare i frågan under den närmaste tiden, säger Kina Wileke, presschef på AB Volvo, till tidningen.

Kravsumman på 1,5 miljarder motsvarar nästan 30 procent av koncernens resultat efter finansnetto under första kvartalet. Kina Wileke säger att skattemyndigheten i Brasilien utfärdat en intern instruktion till sina skatterevisorer som avviker från gällande lag och som kräver ännu högre vinstmarginaler.

– Skattemyndigheten hävdar att vi i likhet med ett stort antal andra multinationella företag ska följa den interna instruktionen och inte lagstiftningen, vilket vi motsätter oss, säger hon till tidningen och fortsätter:

– Baserat på flera oberoende utredningar är vår bedömning att vi kommer att vinna tvisten. Med tanke på rättssystemets karaktär har vi dock tagit den position som framgår av not 24 i årsredovisningen, säger Kina Wileke.

Volvo har inte gjort någon reservering, men tar upp beloppet som en så kallad eventualförpliktelse i årsredovisningen för 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.472