23948sdkhjf

LKAB tappar halva vinsten

Gruvjätten ökade produktionen men vinsten halverades.
"Positionerar för en marknad i förändring". Så summerar LKAB den rådande situationen efter att det första kvartalet 2016. Trots att järnmalmspriserna stigit den senaste tiden ligger prisnivåerna alltjämt lägre än under samma period i fjol. LKAB betraktar dessutom uppgången som tillfällig. Det framgår av kvartalsrapporten för det första kvartalet.

Resultatet före skatt uppgick till 352 miljoner kronor. Det är en mer än en halvering jämfört med 736 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Även nettoomsättningen minskade. Den landade på 3 768 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 4 177 miljoner kronor det första kvartalet 2016.

LKAB:s produktionsvolym fortsatte att förbättras och uppgick i kvartalet till 6,9 miljoner ton, mot 6,2 första kvartalet 2015, bland annat tack vare ökad rågodsförsörjning från underjordsgruvorna och stabilare processer i förädlingsverksamheten.

"Läget är fortsatt utmanande för LKAB och arbetet med att införa en ny koncernstruktur för att anpassa företaget till dessa marknadsförhållanden samt föra ut ansvar närmare produktion, pågår som bäst. Som tidigare kommunicerats planerar LKAB att under andra kvartalet presentera en detaljerad åtgärdsplan med målsättningen att minska kostnaderna med minst 800 miljoner kronor på årsbasis från andra kvartalet 2017", skriver gruvkoncernen i kvartalsrapporten.

Inom det pågående programmet för att minska antalet anställda med 400 tjänster har cirka 90 procent uppnåtts, uppger LKAB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063