23948sdkhjf

Fortsatt tungt för Ovako

Minskad försäljning för sparande Ovako.
Under det första kvartalet 2016 minskade försäljningsvolymen med 2 procent jämfört med samma period i fjol. Intäkterna minskade med 12 procent.
Enligt Ovakos kvartalsrapport orsakades intäktsminskningen främst av lägre skrot- och legeringstillägg samt en sämre försäljningsmix.

Läs också: Ovako ovanför ytan

Rörelseresultatet uppgick till 7 miljoner euro, en försämring från 17 miljoner under det första kvartalet 2015.

Orderingången ökade med 2 procent jämfört med motsvarande period föregående år, en nivå som Ovako tror kommer att hålla i sig även under det andra kvartalet 2016.

”Ovako har fortsatt att utveckla sin verksamhet under det första kvartalet 2016 för att bättre kunna konkurrera på den utmanande världsmarknaden. En svag industrikonjunktur och ökande import i Europa ställer högre krav på Ovako inom såväl produktion som försäljning", skriver vd och koncernchef Marcus Hedblom i en rapportkommentar.

Mot bakgrund av det pressade marknadsläget presenterade Ovako i höstas ett omfattande omstruktureringsprogram som enligt koncernen kommer att innebära kostnadsbesparingar på 45 miljoner euro till 2018. Tillverkningen i Forsbacka kommer att ha flyttats helt till andra enheter under 2016 och en kapacitetssänkning gällande valsning pågår och planeras att vara klar under andra halvåret 2017.

Hittills har omstruktureringsprogrammet bidragit med 4 miljoner euro och antalet anställda är 133 förre än föregående år.

"Den nya organisationen ger oss också ett förstärkt fokus på marknad, försäljning och kunder som kommer att underlätta för Ovako att ta fler marknadsandelar på nya och befintliga marknader. Ett utvecklat och nära samarbete med våra kunder – från produktutveckling till upphandling och leverans – är och kommer att bli en än mer betydande faktor för Ovakos framtida framgångar på marknaden", säger Marcus Hedlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109