23948sdkhjf

Flest dödsolyckor på små företag

Antalet dödsolyckor hittills i år är alarmerande högt och en större andel av dödsolyckorna sker i små företag visar rapport från Arbetsmiljöverket.
Delrapport om dödsolyckorna klar - små företag mest drabbade
Antalet dödsolyckor hittills i år är alarmerande högt. Det går i nuläget inte att bekräfta om det rör sig om en ihållande ökning. Någon ny faktor, som orsak till olyckorna kan inte identifieras. En tendens är dock, att en större andel av dödsolyckorna sker i små företag.

De slutsatserna drar en arbetsgrupp vid Arbetsmiljöverket, som på generaldirektör Mikael Sjöbergs uppdrag, analyserat arbetsolyckor med dödlig utgång. En delrapport överlämnades på torsdagen.

Arbetsgruppen har närmare studerat vad som hittills framkommit om dödsolyckorna som inträffat i år. Jämförelser har gjorts med tidigare år. Eventuella samband med konjunktur och förvärvsfrekvens samt med storleken på de företag som drabbats har undersökts.

- Det är viktigt att gå till botten med dödsolyckorna, säger Mikael Sjöberg. Hårddata i arbetsgruppens rapport och de kompletterande synpunkterna från inspektionsverksamheten, stärker vår tidigare bild att arbetsmiljöarbetet och säkerheten i flera riskutsatta branscher får stå tillbaka, när leveranstider är pressade. Vi har idag ett alltmer uppsplittrat arbetsliv. Det som tidigare sköttes av egna anställda, läggs nu ut på entreprenad. Korta ledtider eftersträvas. Mot den här bakgrunden är okunskapen om arbetsmiljöfrågor i framför allt de mindre företagen oroande. Det är så uppenbart att många av dödsolyckorna hade kunnat förebyggas om man fullgjort skyldigheten att bedöma och åtgärda riskerna med olika arbetsmoment.

- Arbetsgruppen fortsätter nu sitt arbete. Förslag till eventuella åtgärder kommer i slutrapporten. Jag kan dock redan nu se, att vi i vår verksamhet bör prioritera de små företagen, framhåller Mikael Sjöberg.

Ta del av arbetsgruppens delrapport
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.093