23948sdkhjf

Northland ersätter miljonbelopp

Nu vänder gruvbolaget och betalar ut 1,2 miljoner kronor till markägare.
Northlands konkursbo har tidigare vägrat betala ut pengar men har nu alltså ändrat sig. Det rapporterar P4 Norrbotten. Det handlar om åtta markägare i Kaunisvaara som får 1,2 miljoner kronor i mineralersättning för gruvdriften under 2014 fram till konkursen i december.

Myndigheten Bergsstaten har varnat Northlands konkursbo med att tillståndet till gruvbrytning, bearbetningskoncessionen, skulle dras in om inte mineralersättningarna betalades ut.

– Vi har tryckt på och sagt att vill man ha kvar sin koncession så bör man också göra rätt för sig enligt minerallagen, säger Åsa Persson chef för myndigheten Bergsstaten, till radiokanalen.

För Northlands konkursbo är det avgörande att ha kvar bearbetningskoncessionen om man ska lyckas hitta någon som vill ta över gruvan i Kaunisvaara.

Tidigare har konkursförvaltaren sagt nej till att betala mineralersättningarna med motiveringen att det varit oklart om de skulle betraktas som en prioriterad fordran.

Rune Uusitalo är en av dem som nu fått pengar och han ser det som ett positivt tecken.

– Nåja, det är klart, kanske det är något på gång, att de till sist kör igång anrikningsverket, jag tror nästan att det är på väg så.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078