23948sdkhjf

Oroliga maskinister efter Swecons varningsbrev

Swecon lugnar: ”Vi sätter definitivt inget körförbud på maskinen”
På tisdagsmorgonen kom nyheten att Swecon skickat ut ett varningsbrev med rubriken ”Viktigt säkerhetsmeddelande” till 400 kunder.

Enligt Swecon är det Volvo CE som fått rapporter om att det uppstått sprickor på vissa redskapsfästen. I brevet berättas att felet ska handla om redskapsfästena på hjullastare i storlekarna L60-L120. Konstruktionen har visat sig ha svagheter, då det har upptäckts sprickor runt tapparna på en del fästen.

– Det finns en risk om redskapsfästet skulle spricka sönder att du tappar lasten, förklarar Jan Andersson, produktspecialist vid avdelningen för eftermarknad på Swecon.

– Då är man skyldig som tillverkare, och vi som återförsäljare, att informera kunderna om risken. Så det är därför vi har skickat ut det här brevet, fortsätter han.

Ännu vet inte företagen vad det är som orsakar problemet.

– Vi vet inte om det är redskapen eller själva fästet, eller en kombination, som orsakar felet. Vi håller på att undersöka saken just nu. Därför varken kan, eller vill jag, uttala mig om ansvarsfrågan i dagsläget. Det är onödigt att spekulera.

Under tisdagen har ett flertal maskinentreprenörer hört av sig till redaktionen på Metal Supply och uttryckt oro över varningsbrevet. I brevet hänvisar Swecon till att personer bör hålla ett säkerhetsavstånd på sju meter när maskinen är i drift.

De som hört av sig tolkar meningen som att de i princip innebär att de måste ställa maskinen, något som skulle få stora ekonomiska konsekvenser. Vad säger ni om det?

– Vi sätter definitivt inget körförbud på maskinen. Sju meters säkerhetsavstånd är så det står i instruktionsboken som följer med maskinen från början. Däremot finns det ett tillägg att man kan använda en signalman eller kontaktman som arbetar inom säkerhetsavståndet, om man iaktar försiktighet. Det har vi lagt till.

Så ni ser ingen risk att de berörda entreprenörerna kan begränsas i sitt arbete?

– Nej, men den information vi har gått ut med, tillsammans med en daglig kontroll, så ser vi inte att man ska behöva begränsa sitt arbete. Det är inga extraordinära åtgärder vi går ut med, utan det handlar om att göra en daglig kontroll och göra folk medvetna. De säkerhetsföreskrifter som följt med i brevet är inga ytterligare än de som finns i den vanliga instruktionsboken.

Jan Andersson säger samtidigt att han har förståelse för att berörda entreprenörer kan känna en oro.

– Vi vill inte hamna i en situation att vi inte kan använda grejerna. Men vi måste informera om hur vi använder sakerna på ett säkert sätt, tills vi vet mer. Viktigt att tillägga är också att vi hittills inte har haft några incidenter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094