23948sdkhjf

Demonstration mot ståldumpning

Svenskar i stor demonstration mot Kinas stålexport.
Den 15 februari kommer beräknas omkring 3 000 europeiska stålverksanställda, inklusive representanter från Sverige, samlas i Bryssel för att demonstrera mot "Kinas prisdumpande stålexport".

Enligt den europeiska branschorganisationen för stål, Eurofer, får mellan 1,5 och 3 miljoner jobb på spel, om inget händer.

— Vi konkurrerar gärna med Kina, men inte med deras statliga stöd, säger Bo-Erik Pers, vd på Jernkontoret, den svenska stålindustrins branschorganisation.

Som ett resultat av dykande inhemsk efterfrågan har exporten av kinesisk stål ökat markant och i snabb takt. Exporten har nästan fördubblats sedan 2013, och uppgick under 2015 till mer än 100 miljoner ton för första gången någonsin. Samtidigt ligger priserna avsevärd lägre än EU-genomsnittet och ibland även under produktionskostnad.

— Det är uppenbart att de statliga stålverken i Kina är kraftigt subventionerade. Vi har förbjudit statsstöd i EU, men ändå finns det förslag om att tillåta det från Kina. Det är en snedvriden tanke från början till slut, säger Bo-Erik Pers.

Demonstrationen kretsar kring att EU potentiellt kan släppa den kinesiska exporten helt fri efter 2016, vilket skulle eliminera möjligheten att införa tillfälliga anti-dumpningsåtgärder för att kompensera statliga stöd och dalande priser. Frågan diskuteras på EU-nivå men har hittills inte resulterat i att EU-kommissionen kommit med något förslag eller uttalande.

— Vi hoppas att svenska politiker förstår att frågan handlar om likabehandling. Vi ska ha frihandel, men vi ska ha jämlika villkor också, säger Bo-Erik Pers.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.068