23948sdkhjf

Inget åtal för Northland

Förundersökningen av gruvbolagets konkursbo läggs ner.
Ärendet handlar om att grundvattennivån sjönk med 16 meter, vilket innebar att en myr med höga naturvärden torrlades nära gruvan i Kaunisvaara. I sin tillståndsansökan hade konkursade Northland angivit att det skulle röra sig om några decimeters sänkning av grundvattnet.

Men nu har alltså förundersökningen om misstänkt miljöbrott mot Northland resources lagts ned. Det rapporterar Radio Norrbotten.

Det är miljöåklagare Aino Alhem har fattat beslutet att det inte blir något åtal med motiveringen att det inte går att styrka brott.

– Min kommentar kan väl inte vara annat än ett konstaterande att så är gjort. Jag har själv inte satt mig in i de orsaker som gjorts att den lagts ned. Men det är en ganska komplicerad fråga så det är inte alldeles enkelt att utreda den, säger länsstyrelsens miljöchef Anna-Carin Ohlsson till Radio Norrbotten.

Anmälan kom in från Länsstyrelsen i fjol. Då fick myndigheten kritik för att man väntat med att anmäla trots att man redan året innan haft indikationer på att det begåtts miljöbrott.

Det är fortfarande oklart om länsstyrelsen kommer att överklaga beslutet.

Länsstyrelsen har lagt ett föreläggande för att tvinga konkursboet att återställa grundvattennivån men föreläggandet är överklagat till mark- och miljödomstolen i Umeå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094