23948sdkhjf

Oväntat svagt av Volvo

Trots framgångar redovisar fordonstillverkaren sämre resultat och orderingång än förväntat för fjärde kvartalet 2015.
Vinsten före skatt landade på 3 901 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Siffran kan jämföras med förlusten på 2 286 miljoner kronor samma period året före, då bolaget rapporterade flera stora engångsposter. Det skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt Reuters sammanställning hade analytiker i genomsnitt räknat med en vinst på 4 328 miljoner kronor för i år.

Martin Lundstedt, VD, som redovisar sin första rapport som Volvochef, menar att fjolåret präglades av en kraftig nedgång i efterfrågan på anläggningsmaskiner.

Sänkta kostnader, försäljning av aktier och positiva valutaeffekter bidrog dock till att för helåret förbättra rörelsemarginalen under året.

Volvos omsättning uppgick till 79 636 miljoner kronor, jämfört med 77 480 miljoner kronor ett år tidigare.

Anläggningsmaskiner tynger
För lastbilsverksamheten blev det en rörelsevinst, exklusive omstruktureringskostnader, på 5,15 miljarder kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 542 miljoner ett år tidigare.

Enligt Volvo är efterfrågan god i Europa, men försvagad i Nordamerika och Brasilien.

"Den nordamerikanska marknaden fortsatte att försvagas från höga nivåer och på Sydamerikas största marknad, Brasilien, var efterfrågan fortsatt låg", skriver Volvo i sitt bokslut.

Det som tynger bokslutet är anläggningsmaskiner där det blev det en förlust på 191 miljoner kronor under fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med en rörelseförlust på 815 miljoner ett år tidigare.

Den globala marknaden för anläggningsmaskiner väntas bli oförändrad eller till och med fortsätta försvagas, enligt Volvo, som under 2015 minskade antalet anställda inom anläggningsmaskiner med 2 100 till 14 400 och avslutade produktionen i Wroclaw, Polen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.112