23948sdkhjf

Siemens inviger 3D-verkstad

Industrikoncernen har investerat 200 miljoner i Finspång.
Anläggningen blir den första i Sverige som genom additiv tillverkning kommer att syssla med serietillverkning av metallkomponenter. Enligt Siemens, som investerat omkring 200 miljoner kronor i Finspång, markerar verkstaden starten på 3D-utskrivna metallkomponenter i industriell skala.

Anläggningen blir också Siemens första för utveckling, tillverkning och reparation av komponenter i metall för kraftindustrin globalt.

— Siemens ligger längst fram i Sverige och världen inom additiv tillverkning när det gäller utveckling och produktion av avancerade komponenter i metall till kraftindustrin. Det här är ett steg i en långsiktig satsning inom detta område, där vi ännu inte har sett alla möjligheter. Genom den här investeringen bygger vi upp kompetens och erfarenhet som kan leda till nya idéer och utveckling inom området, säger Hans Holmström, vd för Siemens Industrial Turbomachinery, i ett pressmeddelande.

De nyinstallerade maskinerna kommer att användas för att skapa produktprototyper, tillverka komponenter och reparationer av främst komponenter för Siemens serie av industriella gasturbiner. Totalt kommer ett 20-tal anställda arbeta på fabriken.

Enligt Siemens kan additiv tillverkning göra det möjligt att minska ledtiderna med upp till 90 procent jämfört med traditionella metoder som gjutning och borrning. Dessutom möjliggörs en precisionsförbättring på 10 procent i tillverkningen samtidigt som utvecklingscyklerna förkortas från år till månader eller veckor. Tidigare komplexa komponenter bestående av flera olika delar kan nu tillverkas som en enda integrerad komponent, och uppnå både hög hållbarhet och förbättrad effektivitet i helt nya konstruktioner.

— Med den här investeringen kan vi utveckla nya och förbättrade komponenter och utföra reparationer, till exempel brännarspetsar för att serva våra industriella gasturbiner SGT-800, betydligt snabbare. Med hjälp av det här innovativa tillvägagångssättet, förkortar vi reparationstider från månader till veckor. Det är ett viktigt steg i vår förmåga att svara på våra kunders behov, säger Thorbjörn Fors, global affärsområdeschef för Distributed Generation på Siemens, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125