23948sdkhjf

Blytungt för Sandvik

Rörelseresultatet minskade med 71 procent.
Industrikoncernen Sandvik redovisar ett rörelseresultat på 770 miljoner kronor för den kvarvarande verksamheten under det fjärde kvartalet 2015. Det motsvarar en minskning med 71 procent jämfört med samma period 2014, då rörelseresultatet landade på 2 684 miljoner kronor. För helåret 2015 minskade rörelseresultatet med 29 procent till totalt 7 271 miljoner kronor. Det enligt Sandviks kvartalsrapport.

Resultatet före skatt uppgick till 266 miljoner kronor, vilket var lägre än analytikerna förutspått. Enligt Dagens Industri förväntades en nedgång till 380 miljoner från de 2 187 miljoner som uppnåddes under motsvarande kvartal 2014.

Orderingången minskade till 19 531 miljoner kronor.

— Orderingången hämmades av en försvagad marknadsaktivitet, i synnerhet i Asien och Nordamerika, samt en generell försvagning inom energisegmentet. I Kina noterades en allmän avmattning i de flesta segmenten. I USA hade det låga oljepriset en negativ påverkan på energisegmentet, med en negativ indirekt påverkan på efterfrågan i verkstadsindustrisegmentet. Orderingången för Sandvik Mining var i linje med föregående år. Vi noterade dock en viss avmattning i eftermarknadsaffären för gruvindustrin under senare delen av året, säger Sandviks vd och koncernchef Björn Rosengren i en rapportkommentar.

Efterfrågan inom fordonssegmentet dämpades något, men är fortsatt på en hög nivå. Den minskade orderingången i Asien drevs av en nedgång i Kina, på grund av en allmän avmattning i de flesta segmenten. Osäkerheten fortsatte inom gruvsegmentet, dock var orderingången i stort sett stabil jämfört med föregående år, hämmad av en något minskad efterfrågan inom eftermarknadsaffären.

Affärsområdet Sandvik Machining Solutions, där den organiska tillväxten för fakturering minskade med 5 procent, utmålas som en ljuspunkt.

— Vi lanserade ett rekordhögt antal nya produkter inom Sandvik Machining Solutions, vilket är avgörande för framtida konkurrenskraft. Vi gjorde framsteg med optimeringen av produktportföljen, och offentliggjorde avsikten att avyttra Mining Systems verksamheten. Det ger Sandvik ett stärkt fokus på företagets kärnverksamhet, säger Björn Rosengren.

Samtidigt fortsätter det sparprogram som lett till årliga besparingar på uppemot 400 miljoner kronor.

— På en trög marknad drev vi på genomförandet av strukturella förbättringar då vi minskade kostnadsbasen och dessutom vidtog vi ytterligare effektiviseringsåtgärder. Ett målmedvetet och fokuserat arbete för att minska rörelsekapitalet resulterade i ett rekordhögt kassaflöde för året.

Resultatet för inledningen av 2016 förväntas tyngas med omkring 300 miljoner kronor i valutaeffekter.

— Jag ser fram emot 2016 när ansvar i ännu högre grad flyttas närmare verksamheten för ökad transparens och höjt tempo för ett bättre resultat, säger Björn Rosengren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094