23948sdkhjf

SKF: Halverad vinst

Nordamerikanska marknaden tynger.
Enligt SME Direkts sammanställning, hade analytikerna i genomsnitt räknat med ett resultat före skatt på 1 158 miljoner kronor för det fjärde kvartalet för SKF. I Kullagerjättens rapport uppgick siffran istället till 653 miljoner kronor. Men trots den kraftiga nedgången är det inte så illa som det ser ut eftersom resultatet belastas av betydligt större engångsposter än vad analytikerna räknat med.

Försäljningen var sämre en fjärde kvartalet föregående år, och landade på 18 215 miljoner kronor, jämfört med 18 499 miljoner kronor.

– Kundefterfrågan utvecklades som vi förväntat under kvartalet, med undantag för Nordamerika, där nedgången blev kraftigare än förutsett på grund av lägre efterfrågan och minskade lagernivåer, kommenterar Alrik Danielson, vd och koncernchef, i rapporten.

Försäljningen mätt i lokala valutor minskade med 5%. Detta beror framför allt på lägre försäljningsvolymer inom Industrial Market, vilket inte uppvägdes av de ökade volymerna inom Automotive Market.

Besparingsprogram ger resultat
På grund av de utmanade marknadsförhållandena har SKF under året lagt stort fokus på att stärka bolagets balansräkning samt förändra organisationsstruktur och arbetssätt.

– Det gläder mig därför att kunna rapportera fortsatt starkt kassaflöde, minskande nettorörelsekapital och lägre nettoskuldsättning, säger Alrik Danielson.

SKFs kostnadsbesparingsprogram berör 2 100 anställda. Dessutom har tillfälligt anställda och inhyrd personal minskat med runt 400 personer.

– De strukturella förändringar som har införts under året har gjort oss resurssnålare och mer fokuserade på vår kärnverksamhet: lager och lösningar för ökad prestanda inom roterande applikationer.

Verksamhetsbaserade kostnadsminskningar pågår fortsatt inom hela koncernen liksom arbetet med att avyttra verksamheter utanför kärnverksamheten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095