23948sdkhjf

AAM miljardsatsar i Trollhättan

"Världens mest avancerade testrigg" är kronjuvelen i AAM:s storsatsning på Trollhättan.
I lördags samlades de anställda på E-AAM i Trollhättan för att bevittna invigningen av en ny testrigg i 40-miljonersklassen. På plats var förutom vd Michael Bly och styrelseordföranden Alberto Satins även Phil Guy, vice vd för den amerikanska storkoncernen American Axie Manufacturing, AAM.

Testriggen, som enligt företagsledningen är den mest avancerade i världen, är tänkt att vara "kronjuvelen" i den utvecklingsavdelning som AAM pumpat in motsvarande en miljard kronor i.

Sedan Saab gick i konkurs 2012 äger AAM hela det svenska bolaget E-AAM. Sedan företaget grundades 2010 har antalet anställda vuxit från 18 till 100 personer.

— Många här har jobbat tillsammans 10, 15 eller 20 år på Saab. De har unik kunskap och gör ett fantastiskt jobb inte bara för Europa utan även för Nordamerika, Kina och andra länder, säger Michael Bly, till Ttela.

I Trollhättan utvecklar den växande personalstyrkan en elektrisk drivlina för styrning och framdrivning för elbilar och hybrider. Det är hemligt vilka de sex nuvarande kunderna är men enligt Anders Tysk, chef för affärsutveckling och försäljning, är efterfrågan så pass stor att E-AAM har fått tacka nej till flera biltillverkare.

— Våren 2017 kommer första lanseringen ske med vår produkt och det är ett stort premiummärke som inte är svenskt.

Utveckling och prototyptillverkning sker i Trollhättan medan massproduktionen kommer att förläggas på andra orter. Först ut är en fabrik i Polen, följt av planerade anläggningar i Kina och USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063