23948sdkhjf

Slipare lurar verkstadsföretag

Nu vill drabbade Part Precision varna kollegor i branschen.
Det var under förra veckan som Part Precision i Mariestad fick besök av en man som erbjöd sig att slipa företagets verktyg.

– Vi har en slipfirma som vi brukar anlita, men mannan berättade att han startat ett nytt bolag i Skara, så jag var godtrogen och ville ge honom en chans, berättar delägaren av Part Precision Emil Sandin för Metal Supply.

Mannen skulle enligt överenskommelse få slipa om ett borr, men han tog med sig flera stycken samt andra verktyg att välja mellan.

– Han insisterade på att få slipa flera verktyg och ville inte att vi skulle skriva något antal i avtalet, men jag insisterade på att kontraktet skulle gälla ett verktyg, säger Emil Sandin.

När mannen lämnade Part Precision, så valde Emil Sandin att kolla upp registreringsskylten på mannens bil.

– Jag hade en magkänsla av att det var något som inte stämde. När jag såg att han hade 25 andra bilar registrerade på sitt namn, insåg jag blivit lurad och ringde upp direkt för att få tillbaka mina verktyg, berättar Emil Sandin.

Men mannen hävdade att verktygen redan var i maskinen, detta cirka 30 minuter efter att han lämnat Part Precision.

Dagen efter kom en annan man tillbaka och hade då med sig hel låda omslipade verktyg, som han ville ha betalt för per centimeter.

– Han ville mäta verktygen och skriva faktura, men jag förklarade att det blir inget med det, säger Emil Sandin och fortsätter

– Vi hade skrivit avtal om ett verktyg och dessutom var slipningen inte fackmannamässigt utfört.

Pressade på pengar
Mannen lämnade verkstaden och 20 minuter senare ringer den första mannen upp och kräver 3500:- för det slipade borret det kommit överens om.

– Han sa att han skulle se till att få sina pengar och att han skulle skicka hit folk som hämtar dem. Jag uppfattade det som ett hot, säger Emil Sandin som, sedan gjorde en polisanmälan.

Sedan händelsen har det vid några tillfällen cirkulerat en bil kring verkstaden som tillhör en bulvan eller liknande, uppger Emil Sandin. Enligt polisen är det inte ovanligt att bedragarna försöker att skrämmas innan de, antingen får betalt, eller ger upp och ger sig på ett annat offer. Det kan exempelvis handla om en krossad ruta.

På Part Precision har man ändrat om rutinerna så att det alltid är låst och att de är minst två man på plats.

– Jag känner mig trygg, men är framför allt förbannad och vill berätta om det här för att varna andra, så att de inte hamnar i samma situation förklarar Emil Sandin.

Förundersökning har inletts och händelsen rubriceras i dagsläget som ofredande, men då bedragarna i efterhand har pressat på pengar kan rubriceringen komma att ändras.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078