23948sdkhjf

Succé för Valmet

”Det här är den största innovationssuccén i Värmland på mycket länge”, kommenterar chef för Valmets globala mjukpappersverksamhet.
Valmets senaste mjukpappersmaskin, Advantage NTT, har framgångsrikt sålt för 1,5 miljarder kronor på två år. Men succén var inte självklar.

NTT-tekniken gör det möjligt att producera mjukt papper av hög kvalitet, men med betydligt mindre åtgång av energi, vatten och fiberråvara än tidigare. Dessutom gör tekniken maskinerna flexibla så att man kan växla mellan produktion av slätt till strukturerat papper på bara några timmar. Det var just flexibiliteten och de lägre driftskostnaderna som fick kunderna att nappa. Detta i en bransch där det råder tveksamhet till att testa ny teknik.

– Det här är en mycket konservativ industri, ingen vill vara först med att testa en ny teknik. Man vill vara säker på att snabbt kunna tjäna pengar, säger Anders Björn, chef för Valmets globala mjukpappersverksamhet, till nwt.

Först ut blev en kund i Mexiko, som sedan tidigare är kund till Valmet. Därefter har försäljningen tagit fart och sedan 2013 har bolaget sålt sju NTT-maskiner till kunder över hela världen. Det sammanlagda värdet uppgår till 1,5 miljarder kronor.

Kan dubbla försäljningen
NTT-tekniken är utvecklad av ingenjörsteamet på Valmets utvecklingscenter på Lamberget i Karlstad och Anders Björn menar att om två år kommer de att ha sålt för lika mycket till.

– Det här är den absolut förnämsta utvecklingsenheten i branschen. Något sådant här har inte hänt i branschen sedan 1974, säger han angående NTT-tekniken.

Och bolagets försäljningsmål kommer, trots en svacka i våras på grund av överkapacitet av mjukpapper i Kina, att nås. Detta är en succé, som enligt företaget, är viktig för hela

– Med tanke på att vi har 700 anställda så är det här viktigt för hela regionen. Tack vare orderläget har vi dessutom mellan 100 och 150 inhyrda konsulter just nu, avslutar Erik Kornfeld, platschef i Karlstad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094