23948sdkhjf

Lovisagruvan: "Kopparprojektet är mycket intressant"

Nu går Lovisagruvan vidare till steg två i utvecklingen av kopparprojektet Pahtohavare. Därmed öka gruvbolaget sin andel med 15 procent.
I projektets första steg har Lovisagruvan genomfört borrningar i fyndigheten med syfte att öka kunskapen om mineraliseringen. Därefter har arbete utförts för att utveckla lämplig anrikningsmetod. Dessutom har en studie av miljöproblematiken har utförts.

I ett pressmeddelande skriver Lovisagruvan att man bedömer att projektet fortsatt är mycket intressant och har därför beslutat gå vidare till steg två i avtalet med australiska Hannans Reward.

Åtagandet innebär att Lovisagruvan nu erhåller ytterligare 15 % i projektet och därmed uppnår 35 %.

Intäkter i hundramiljonersklassen
I steg två ska Lovisagruvan inom ett år utarbeta och lämna in en ansökan om bearbetningskoncession till Bergmästaren. När den erhållits kan utvecklingsarbetet fortsätta och utmynna i en s.k. Feasibility Study som blir underlag för finansieringen av utbyggnaden till produktion. Lovisagruvans andel kommer då att successivt ha ökat till 75 %.

Nuvarande bedömning är att om lakning av kopparoxiden kan ske med ett 80 % utbyte för koppar, så skulle preliminära intäkter vid en brytning av 200 000 ton per år, vid i dagens pris- respektive valutakursläge, kunna bli i storleksordningen 110 MSEK per år.

Möjligheterna att även utvinna guldinnehållet är i dagsläget oklara och därför inte inräknade i intäktssiffran.

Kostnaderna för brytning, utvinning, återställning etc. är ännu osäkra.

Flera ägare
Pahtohavare ligger 8 km söder om Kiruna. Fyndigheten hittades av SGAB, (Sveriges Geologiska AB), 1984 och har sedan dess haft flera olika ägare. Delar av fyndigheten har brutits av Outokumpu 1989-1996, under vilken period cirka 1,7 Mton med en kopparhalt om 1,9 % Cu och 0,9 g/t guld transporterades till deras anrikningsverk vid Viscariagruvan nordväst om Kiruna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078