23948sdkhjf

Damberg: Inga pengar till Kaunisvaara

Näringsministern är tveksam till statligt stöd för gruvan i Pajala.
Harry Rantakyrö (S), Pajalas kommjunalråd, har kontaktat regeringen angående hans förslag om pengar för att Kaunisvaara-gruvan ska "övervintra" till tider med bättre järnmalmspriser, då LKAB har möjlighet att gå in.

Men Mikael Damberg är tveksam till förslaget.

– Nu har vi ett antal privata aktörer som gått in och köpt delar av verksamheten och som letar affärsmöjligheter. Då tror jag att det är det som fokus både för han och för mig, säger näringsministern till .

– Den enda stora aktören vi har ut statligt perspektiv är LKAB som sköter gruvverksamhet, men som idag är inne i ett pressat läge med låga malmpriser och stora kostnader för samhällsflytten.

Mikael Damberg vill istället ha fokus på LKAB.

– Mitt fokus måste vara att se till att LKAB som statlig aktör är trygg och långsiktig och kan gå stark ur det här. Hittar LKAB affärsmöjligheter här är ingen gladare än jag, men det måste bygga på att de ser möjligheterna att klara sig igenom den här krisen för gruvindustrin.

LKAB har tidigare uppgett att det inte finns några möjligheter. Men Mikael Damberg menar att hoppet inte är ute.

– Jag vet att det pågår samtal mellan LKAB och de här investerarna och vi får väl se vad det leder till. Men problemet är världsmarknadspriserna och det läget kommer vi inte runt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08