23948sdkhjf

Ljus framtid inom tillverkning – för den som vågar

Trenden att svenska industriföretag flyttar hem produktionen från låglöneländer växer sig allt starkare. Det är framför allt två faktorer som tros ligga bakom utvecklingen och för svenska tillverkare finns stora möjligheter. Det menar Svias vd Ari Kesti.
Fram tills nyligen var outsourcing populärt bland svenska industriföretag. Löneläget i de asiatiska länderna lockade och företag insåg att de kunde sänka sina produktionskostnader väsentligt. I dag är verkligheten en helt annan. Två avgörande faktorer bakom skiftningen tros vara de senaste årens framsteg inom automation samt ökande lönenivåer i låglöneländer. Det skriver robottillverkaren Svia i ett pressmeddelande.

Outnyttjade resurser
När outsourcingtrenden var som störst låg fokus på kostnadsbesparingar, men vad flera tillverkare i Asien ofta saknar är resursplanering. Ari Kesti, vd på Svia, spenderar mycket tid i asiatiska fabriker och han menar att bearbetningsmaskiner kan stå stilla under långa perioder. Tillsammans med ineffektiv personal kan detta bli kostsamt:

– Enligt mätningar är en människa endast 50 procent effektiv i sitt arbete. Utöver detta har lönekostnaderna också skjutit i höjden de senaste åren, säger han.

Billigare tillverkning i Sverige
Konsekvensen har blivit att företag nu flyttar hem sin produktion till Sverige. Här ligger man långt fram i produktionsteknik med högteknologisk automation som minskar behovet av personal.

– Vi har nu nått en punkt där det är billigare att tillverka i Sverige än vad det är i låglöneländer i Asien. Och i stället för att använda oss av flera olika sorters bearbetningsmaskiner, såsom i låglönefabriker kan vi i stället använda multimaskiner, förklarar Svias vd.

Maskinutnyttjandegraden är i Sverige avsevärt högre än i Asien. Tillsammans med multimaskiner kan robotceller effektivt producera komponenter med en utnyttjandegrad på upp till 95 procent.

– Framtiden är ljus för svenska företag som inser kapaciteten och möjligheten i automation. Om företag vågar satsa på tekniken kan man både sänka sina kostnader och öka sin produktionstakt, menar Ari Kesti.

Spår fyrdubbling av robottillverkning
Ari Kesti berättar att man på SVIA har valt att nischa in sig på just automatisering av CNC-maskiner. Med närvaro i Europa, Nordamerika och Asien hjälper de industriaktörer att effektivisera sin produktion, och framtiden ser ljus ut:

– International Federation of Robotics, IFR, spår att robottillverkning kommer fyrdubblas inom 3-4 år, vilket pekar på att ännu fler företag kommer automatisera. Ett företag som många känner till är Husqvarna AB, de har nyligen börjat ta hem sin produktion till förmån för just automation, avslutar han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078