23948sdkhjf

Svårslagen investeringstakt hos Unnaryd Modell

”Vi har genomfört den största investeringen i företagets historia”, säger vd Daniel Larsson som nu blickar mot Europa.
Det senaste två åren har prototypföretaget Unnaryd Modell, med kunder inom fordons- och verkstadsindustrin, investerat närmare 35 miljoner kronor. Och det i företag som i fjol omsatte 54 miljoner kronor.

Det rör sig om en kraftigt utbyggd produktionsanläggning, lokalerna är nu 2 000 kvadratmeter större, och en sprillans ny gjutlinje. Men inte bara.

—Vi har en ny rensningsavdelning, investerat i sandåtervinning, 3D-scanner, 3D-skrivare, gjutgodstvätt för att leverera mot de renlighetskrav som finns och… en hel del annat, säger vd Daniel Larsson, till Metal Supply.

Känns det som ett helt nytt företag?

—Nej, vi är samma gamla företag. Bara att vi har genomfört den största investeringen i företagets historia, och det har vi gjort för att kunna möta kundernas krav på högkvalitativt gjutgods.

Investeringarna gör att Unnaryd Modell nu kan producera större serier. Den nya gjutlinjen ska fördubbla gjutgodsproduktionen till 2018. Samtidigt minskas miljöpåverkan genom att sanden återvinns. En modernare rensningsavdelning ger också bättre arbetsmiljö, ergonomi och sparar energi, berättar Daniel Larsson.

Han håller med om branschmantrat, att 3D-tillverkningen nu faktiskt håller på att övergå från snack till verkstad. Unnaryd Modell har varit med på 3D-tåget sedan 1997.

—Jag tror att 3D-printingen börjar komma igång på allvar. Med den nya scannern och printern kan vi, förutom att göra prototyper, arbeta med färdiga reservdelar genom reversed engineering.

I år motsvarar investeringarna ungefär en femtedel av omsättningen. Går det verkligen att hålla den här takten framöver?

—Ja, det tror jag faktiskt. De senaste fem åren har vi i snitt gjort investeringar på närmare 10 miljoner kronor om året. Vi kanske lugnar oss något nästa år, men annars kommer vi att fortsätta i ungefär samma takt.

Jag tolkar det som att efterfrågan ökar.

—Ja, det gör den. Samtidigt som vi är mer aktiva på marknaden. Fordonsindustrin är vi redan stora på. Så det är framför allt inom verkstadsindustrin som vi växer.

Men nya order kommer inte bara från Sverige. Unnaryd Modell har en tydlig ambition om att ta de första stegen utomlands, och då i första hand på fordonssidan, vilket är den bransch där företaget traditionellt sett haft sina största kunder. Nästa år blir det utställarpremiär på en gjuterimässa i Tyskland.

—Det är ganska stort för oss och det ska bli kul att få testa vårt koncept utomlands.

Nyanställer ni?

—För tillfället gör vi inte det, men det är något som vi kommer att behöva göra nästa år. Framför allt på maskinprogrammeringssidan där vi räknar med att behovet kommer öka en hel del.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125