23948sdkhjf

Industrin ser positivt på 2016

Företagen tror på vändning under nästa år, enligt Sinfs Underleverantörsbarometer.
Adjö till ett stormigt och svagt 2015. Välkommen 2016 – året då det vänder för svenska underleverantörer. Så sammanfattar Sinf resultatet av Underleverantörsbarometern som på tisdagen presenterades på Elmia Subcontractor.

– Andelen underleverantörer som budgeterar med en omsättningsökning 2016 är 70 procent, jämfört med 63 procent inför 2015. Även i innevarande kvartal ser det ljusare ut. Vi märker helt klart en mycket starkare tilltro på framtiden, säger Anders Ekdahl, vd Sinf, i ett pressmeddelande.

2015 tog aldrig riktig fart; ett stillastående år som präglats av en avvaktande känsla. Instabil omvärld och en osäkerhet om vad den svenska politiken gör för företagandet har skapat flera frågetecken, enligt Sinf.

Tack vare en stark fordonssektor och ökat intresse för industrin syns dock en ljusning för 2016.

– 47 procent förväntar en ökad orderingång jämfört med 41 procent under tredje kvartalet. Därtill har industrins betydelse för näringslivet har åter kommit i debatten med Industri 4.0, Produktion 2030 och nyindustrialisering som fokusfrågor, säger Anders Ekdahl.

Framtiden för svensk industri innehåller möjligheter. Produktion kommer tillbaka från lågprisländer, främst med kvalitet som argument. Av de som upplever att produktionen flyttas till Sverige anger 52 procent att det är av kvalitetskäl, medan 80 procent av de som svarat att produktionen flyttar ut anger att det är av löneskäl. Trenden är att fler bedömer att produktion kommer tillbaka, än flyttas ut. 26 procent (flyttar till Sverige), 16 procent (flyttar ut).

– Svensk industri är konkurrenskraftig, inte minst tack vare en hög automationsgrad. Företagen blir effektivare och skapar fler och mer kvalificerade arbetstillfällen. Gränserna mellan maskin och programvara, det vill säga industriproduktion och tjänster flyter över varandra, och lockar nya grupper medarbetare. Det har länge varit brist på utbildad arbetskraft och nu ser vi att lösningen ligger på automationsområdet. Samtidigt som optimismen ökar, minskar behovet av traditionella nyanställningar, säger Anders Ekdahl.

Artikeln är en del av vårt tema om Branschanalys.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078