23948sdkhjf

Volvo letar närproducerat

Framtidens underleverantörer till specialfordon får gärna vara små, snabba och lokala.
Volvo Cars levererar fler än 40 000 specialfordon per år. Det kan handla om polisbilar, säkerhetsbilar och andra typer av fordon som kräver specialkomponenter- och kompetens som ligger utanför utbudet från Volvos ordinarie underleverantörer.

Under Elmia-mässan kommer Anders Gustavsson, chef för specialfordon inom Volvo Cars, att hålla öron och ögon öppna för nya potentiella samarbetspartners.

—Framöver kommer vi att kommer att gå ned till mindre serier. Därför är vi ute efter att etablera relationer till fler lokala leverantör, både för att kunna bli snabbare och för att kunna skapa koncept ihop utifrån specifika kompetensområden, säger Anders Gustavsson.

Efterfrågan på specialfordon ökar och under hans ledning ska Volvo Cars bli bättre på att leta rätt leverantörer. I dag jobbar divisionen med ett en blandning av mindre leverantörer, varav ett fåtal är svenska.

—Vi vill bredda oss inom ett flertal områden, inte bara samarbeta med några få leverantörer. Samtidigt är volymerna små, vilket ställer särskilda krav. Ett vinnande koncept för båda partner, där vi inte bygger sunda beroendeställningar, är målet.

—Allt behöver såklart inte göras i Sverige. Men vi tror att entreprenörsandan som finns i här passar väldigt bra i många fall.

För Anders Gustavsson är Elmia Subcontractor en given plats för att få en personlig kontakt med potentiella leverantörer.

—Vi kommer titta efter mindre leverantörer som passar våra koncept och som kan komplettera den park av leverantörer som vi har i dag. Och då är det viktigt att titta helt förutsättningslöst.

Det kan handla om allt möjligt, som lösningar för att spola av insidan av bilen med högtryckstvätt, säkra förvaringar eller varianter på mekanisk fjäderbelastning.

— Jag tror att den första frågan ska vara ”vad har ni att erbjuda” och diskutera eventuella samarbeten utifrån det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.234