23948sdkhjf

Ovako-vd: ”Situationen är ohållbar”

300 medarbetare berörs när stålkoncernen stramar åt verksamheten.
Ovako planerar att implementera ett omstruktureringsprogram för att anpassa verksamheten till nuvarande och förväntade efterfrågan. Programmet berör 300 medarbetare.

– Vi verkar på en marknad som under de kommande tre åren förväntas ha låg tillväxt. Den europeiska produktionskapaciteten för komponentstål är anpassad efter 2007 års marknadstopp, vilket också återspeglas hos Ovako i form av överkapacitet. På lång sikt är det här en ohållbar situation. Vi har därför beslutat att agera nu i syfte att minska kostnaderna och skapa framtida uthållighet, säger Tom Erixon, vd och koncernchef på Ovako, i ett pressmeddelande.

Omstruktureringsprogrammet planeras att implementeras under de kommande två åren. Det omfattar förändringar inom hela koncernen.

De huvudsakliga strukturella initiativen är:

• Stänga valsverket i Hällefors och flytta produktionsvolymerna till andra Ovako-enheter. Nedläggningen planeras vara klar sommaren 2017.
• Stänga produktions- och distributionsenheten i Forsbacka och flytta tillverkningsvolymerna till andra Ovako-enheter. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.
• Stänga distributionscentret i Turenki och konsolidera Ovakos distribution i Finland till den nyligen förvärvade anläggningen i Tammerfors. Nedläggningen planeras vara klar under 2016.
• Gå från fyra till tre skift i stål- och valsverket i Hofors, med start den 1 december. Som tidigare kommunicerats kommer en övergång till 3-skift i rörverket i Hofors ske under fjärde kvartalet 2015.

Omstruktureringsprogrammet omfattar även fortsatt fokus på ständiga förbättringar inom produktion, administration och inköp i hela koncernen.

Den årliga kostnadsbesparingen för programmet i sin helhet uppskattas till 45 MEUR, med full effekt från 2018. Förhandlingar med lokala fackförbund inleds omgående.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094