23948sdkhjf

Sandvik enligt förväntningarna

Industrikoncernen rapporterar ett starkt resultat före skatt, men siffran tyngs av en engångskostnad. Dessutom når inte orderingången upp till förväntningarna.
Sandvik redovisade ett resultat före skatt på 1.871 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2015 vilket var avsevärt bättre än analytikernas prognos på 891 Mkr, enligt SME Direkt. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 2.325 Mkr, vilket var i linje med förväntningarna som låg på 2.369 Mkr. Det rapporterar DI.

”Rörelseresultatet minskade med 7 % och rörelsemarginalen minskade till 11,2 %, då den positiva påverkan från förändrade valutakurser och pågående kostnadsbesparingar inte fullt ut motverkade den negativa påverkan som lägre volymer har inneburit för verksamheterna”, säger Mats Backman, tillförordnad vd för Sandvik i ett pressmeddelande.

Orsaken till att resultatet före skatt blev starkare än väntat var att analytikerna räknat med engångsposter på 1.004 Mkr. Sandvik rapporterade dock inte några engångsposter i resultatet utan beloppet har istället lagts under "avvecklad verksamhet" och uppgår till -1.015 Mkr.

Precis som flera andra företag inom branschen visar Sandvik en orderingång som låg under förväntningarna. För det tredje kvartalet 2015 landade den på 19.726 Mkr vilket var ett tapp på 8 procent mot samma period i fjol och under analytikernas förväntningar på 21.086 Mkr.

”Samtliga affärsområden rapporterade en svagare orderingång jämfört med samma period föregående år, vilket gav en negativ organisk tillväxt på 8 % för tredje kvartalet. Faktureringen minskade med 6 % organiskt, och endast Sandvik Mining redovisade tillväxt som följd av att en stabil orderingång för utrustning under första halvåret 2015 omsattes till leveranser”, säger Mats Backman.

Omsättningen landade på 20.745 Mkr vilket var 6 procent lägre än samma period i fjol och även under analytikernas förväntningar på 21.086 Mkr.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.081