23948sdkhjf

Essve flyttar hem produktutveckling

Från att historiskt ha förlagt sin produktutveckling hos framför allt asiatiska producenter tar nu Essve hem all produktutveckling. Väntetiden på en prototyp minskar därmed från tre månader till bara några veckor.
– Vi har alltid jobbat med produktutveckling tillsammans med tillverkarna. Men genom att nu äga produktutvecklingen i större utsträckning kommer vi att snabbare kunna leverera rätt produkter till marknaden, förklarar Christofer Lindberg, teknisk chef, Essve.

Sedan hösten 2014 har företaget lämnat in en rad patentansökningar på innovativa infästningstekniker, bland annat karmskruv, betongbult och nivåskruv. I utvecklingsplanen ligger även ett stort antal produkter inom kemisk infästning så som lim och fog, vilka alla ska utvecklas och testas i Sverige.

Att ta hem produktutvecklingen innebär en ökad kostnad, men det det blir samtidigt en investering i kompetens.

– Vi skapar en kunskapsbas där vi genom ett nära samarbete med användarna av våra produkter, tar steget mot att bli riktigt riktigt bra på att veta vad våra kunder vill ha, säger Christofer Lindberg till Metal Supply.

Produkterna inom mekanisk infästning ritas av teknikerna i Kista. Med hjälp av 3D-skrivare kan Essve effektivt och snabbt ta fram funktionella prototyper och även genomföra tester lokalt.

Sparar tid
Tidigare har framtagningen av en enda prototyp tagit upp till tre månader, då varje ny prototyp ofta behövde en helt ny maskin, samt att hela processen har varit outsourcad till Asien. Med hjälp av 3D-skrivare har denna process minskat till ett par veckor för en användbar stålprototyp som sedan kan testas i Kista-labbet.

– Processen är mycket snabb och effektiv i dag. Inom Essve har vi en enorm innovationskraft och nu har vi verktygen för att snabbt materialisera den kraften. Vi vill äga hela processen och nu är vi på banan på riktigt och kan säkerställa att vi tar ut de absolut bästa produkterna på marknaden. Vi kommer även att stärka upp vår interna verksamhet med ett antal ingenjörer under året, säger Christofer Lindberg.

Hur många nya medarbetare det rör sig om är i dagsläget inte fastställt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063