23948sdkhjf

Unik 3D-anläggning till Jönköping

”Väldigt viktigt för svensk gjuteriindustri”, kommenterar projektledare.
Under torsdagen invigdes Swerea SWECAST:s anläggning för att skriva ut formar och kärnor i sand med en 3D-skrivare.

– Det är väldigt viktigt för svensk gjuterindustri att den här banbrytande tekniken nu finns på plats i närområdet, sa projektledare Åsa Lauenstein.

Sedan i augusti har anläggningen varit i full gång och producerat kärnor och formar för både forskning och industriell användning. Nu har den även invigts officiellt efter att Swereas koncernchef Göran Carlsson klippt bandet under torsdagen. Vid invigningen talade han om hur Swerea som koncern kraftsamlar inom additiv tillverkning.

– Vi täcker utskrifter av keramer, av metaller och nu även av sand för gjuteriindustrin.

Historiskt avstamp
För Swerea SWECAST:s del talade vd Peter Semberg om ”en historisk milstolpe”.

– Invigningen markerar ett viktigt steg in i framtiden för Swerea SWECAST. Den nya anläggningen är grunden för vår vision om en test- och demoanläggning i världsklass där vi ska samarbeta med ledande leverantörer till gjuteriindustrin.

3D-anläggningen, som finns i en totalrenoverad industrilokal på anrika Munksjöområdet i Jönköping, är en stor tillgång för gjuteriforskningen på Swerea SWECAST. Samtidigt skapar den helt nya möjligheter för svensk gjuteriindustri. Bland annat genom att 3D-printing av formar och kärnor kortar ledtiderna och ökar designfriheten.

Sandskrivaren som finns på plats – en S-Max – kommer från marknadsledande ExOne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078