23948sdkhjf

ABB i avancerad fartygssatsning

Automationsföretaget investerar i det mest avancerade kabelläggningsfartyget för marininstallation och service.
ABB har beställt världens mest avancerade kabelläggningsfartyg för att stärka sina resurser inom sjökabelverksamheten och samtidigt nå en högre effektivitet och precision.

– Detta nästa generations fartyg kommer att innehålla avancerad ABB-teknik och bidra till att differentiera vår verksamhet inom högspänd sjökabel, främst genom att tillföra ökad flexibilitet och genomförandekapacitet. Det kommer också att stärka verksamhetens effektivitet och kundfokus och därigenom stödja lönsam tillväxt enligt vår strategi Next Level, säger, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Systems, i ett pressmeddelande.

Prisbelönt teknik
Kabellänkar spelar en viktig roll för att överföra stora mängder elektricitet på ett tillförlitligt och effektivt sätt, ofta över långa avstånd. Det nya fartyget kommer att använda en mängd av ABB:s ledande marina teknik. Ett exempel är den prisbelönade lösningen för eldistribution ombord, Onboard DC Grid, som ska använda en enda DC-krets för framdrivning av fartyget för att minska energianvändningen.

Fartyget kommer att sätta nya standarder för tillförlitlighet och exakthet och bland annat vara utrustat med rullningsdämpande tankar. Undervattensaktiviteterna ska genomföras och övervakas av en fjärrstyrd undervattensfarkost med kameror och ekolod, vilket tar bort behovet av dykare.

Det nya fartyget, som specialbyggs enligt ABB:s specifikationer och mäter cirka 140x30 meter, ska byggas vid det norska varvet Kleven. Leverans är planerad till 2017.

ABB:s kabelfabrik ligger i Karlskrona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094