23948sdkhjf

ABB-vd ser ljus framtid

Verkstadskoncernen vd Ulrich Speisshofer tonar ned spekulationerna om ABB:s planerade försäljning av verksamhet. Han säger till Ekot att alla möjligheter finns på bordet innan översynen av den nybildade divisionen Power grids är klar.
Som Metal Supply skrev om i förra veckan genomför ABB en omorganisation där fem divisioner blir fyra. En av de nya divisionerna Power Grids, med fokus på kraft och automation, kommer att samla merparten av koncernens svenska anställda. Eftersom den här delen tillhör ABB:s minst lönsamma kommer divisionen att genomgå en översyn, vilket lett till spekulationer i försäljning av Power Grids. Men i en intervju med Ekonomiekot säger alltså vd Ulrich Speisshofer att det är för tidigt att veta vad resultatet blir av översynen.

– För tillfället spekulerar vi inte om någon utgång av översynen, säger Ulrich Speisshofer.

Ser tillväxtmöjligheter
Omorganisationen ska också leda till nya besparingar motsvarande åtta miljarder kronor på tjänstemannasidan. Hur det påverkar den svenska verksamheten kommenterar Ulrich Speisshofer så här:

– Vi kommer använda oss av pensionsavgångar och omskolning i första hand, och bara efter det kan det bli fråga om omstrukturering, säger Ulrich Speisshofer.

För Power Grids lyfter ABB vd:n tre potentiella områden för tillväxt: förnybar energi, kabeldriven teknik, som exempelvis elbilar, samt att skapa lättillgänglig energi för ett stort antal hushåll i världen.

– Det finns en miljard människor, bara i Indien och Afrika, som saknar regelbunden tillgång till energi i hushållen. Gör rätt på Power Grids-sidan och det kommer att hjälpa de här människorna att få lättillgängliga energi i hemmen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.818