23948sdkhjf

ABB tar unik Statoilorder

Ordern, som är värd 90 miljoner dollar, omfattar världens längsta extruderade kabelsystem för strömförsörjning från land till oljefältet Johan Sverdrup. Tillverkning sker i Karlskrona.
– Vi är glada att få stödja Statoil med det här kabelsystemet såväl som HVDC-stationerna. Med denna kabellösning för el från land tänjer ABB återigen gränserna för teknik och minskar miljöpåverkan, i linje med vår vision ”power and productivity for a better world, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Systems, i ett pressmeddelande.

ABB ska konstruera, tillverka och installera det extruderade likströmskabelsystemet för 80 kilovolt med kapacitet att överföra 100 MW från det norska elnätet på land till produktionsanläggningen vid oljefältet Johan Sverdrup. Oljefältet, som är ett av de största på den norska kontinentalsockeln, ligger 155 kilometer väster om Stavanger ute i Nordsjön. Vid full drift väntas fältet producera 550 000-650 000 fat olja per dag, motsvarande nästan 40 procent av hela produktionen från NCS.

Med runt 200 kilometer blir detta världens längsta kabelsystem av extruderad undervattenskabel dragen till en olje- och gasanläggning till havs.

Kabelsystemet tillverkas på ABB i Karlskrona.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094