23948sdkhjf

Mojnande produktionstillväxt

PMI-total föll med 2,0 indexenheter till 53,2 i augusti från 55,2 i juli.
Under månaden bidrog samtliga delkomponenter, bortsett från lager av inköpt material, negativt och produktionen bromsade huvudindex mest. Det visar inköpschefsindex från Silf och Swedbank.

Ner för orderingången
Delindex för orderingång minskade med 1,2 indexenheter till 54,6 i augusti. Underliggande upplevdes tillväxten på hemmamarknaden och exportmarknaden nästan lika god och indexen var 51,8 respektive 51,5. Det betyder att både domestik orderingång och exportorder försämrades blygsamt från i juli då bägge indexen noterades till 52,0.

Ljust för produktionstillväxten
Delindex för produktion har varit volatil under sommarmånaderna och uppvisade en tillbakagång i augusti. Delindex, som föll från 60,8 till 55,4, bidrog negativt med 1,4 indexenheter till PMI-total. Trots avmattningen är produktionstillväxten robust och utsikterna ljusa. Index för planerad produktion steg från 60,5 i juli till 60,9 i augusti.

Att sysselsättningen tangerade 50-strecket med sin notering på 50,5 samtidigt som faktisk produktion steg kan signalera att företagen prioriterar stigande produktivitet.

Sjunkande metallpriser
Leverantörernas rå- och insatsvarupriser sjönk i augusti efter att ha stigit under fem månader. Index var 49,0 vilket är en nedgång på 4,8 indexenheter från i juli.

Utmärkande för augusti var den breda nedgången på metallpriser men stigande priser på plastråvaror och en svagare kronkurs dämpade fallet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.065