23948sdkhjf

Sinf: ”Betalningsvillkor – en ödesfråga”

En orolig börs, svårigheter att hitta utbildad arbetskraft och alltjämt stora problem med långa betalningstider. Det är sammanfattningen av Underleverantörsbarometern för andra kvartalet 2015.
Marknadsutveckling under 2015 har varit stabil, men utan någon högkonjunkturskänsla. Trots att 2015 hittills har infriat förväntningarna, vågar företagen inte riktigt tro på framtiden. Det visar Sinfs Underleverantörsbarometer. Andelen bolag som förväntar en ökad orderingång under innevarande kvartal har minskat från 58 procent till 49 procent.

Det är framför allt tre områden som företagen i undersökningen poängterar som särskilt viktiga att lyfta på den politiska agendan; industrins frågor om betalningsvillkor, arbetsrätt och kompetensförsörjning.

– Underleverantörsindustrin vill ha besked från regeringen i en rad viktiga frågor. Just betalningsvillkoren är en ödesfråga för den tillverkande industrin, där man ställde stora förhoppningar till näringsminister Mikael Damberg som i opposition argumenterade för kortare betalningstider, säger Anders Ekdahl, vd Sinf, i ett pressmeddelande.

Sinfs Underleverantörsbarometer görs kvartalsvis bland mindre och medelstora underleverantörer. Barometern för det andra kvartalet 2015 med prognoser om det tredje kvartalet 2015 avslutades den 25 augusti och visar bland annat på följande resultat:

• Drygt hälften av underleverantörerna (55 procent) har ökat sin omsättning jämfört med 48 procent föregående kvartal.
• 49 procent av företagen bedömer att orderingången ökar under tredje kvartalet 2015 vilket kan jämföras med 58 procent inför det andra kvartalet 2015
• Andelen underleverantörer som planerar att öka sin personalstyrka under första kvartalet ökar från 18 procent 23 procent. Andelen som planerar att säga upp har ökat från 7
procent till 12 procent.
• 45 procent av företagen fortsätter att se tillgången till utbildad arbetskraft som ett problem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078