23948sdkhjf

LKAB-vd: ”Produktionen ska fördubblas”

Trots tuffa tider inom gruvindustrin räknar dotterbolaget med kraftigt ökad tillverkning.
Marknaden är tung för världens järnmalmsgruvor och LKAB har senaste boksluten visat röda siffror. Men dotterbolaget LKAB Minerals, som trots att de säljer närmare en miljon ton krossad och siktad järnmalm, går mot strömmen och påverkas inte för stålkonjunkturen.

– Vi säljer till allt annat än stålmarknaden så den har ingen betydelse för oss, säger Leif Boström, VD på LKAB Minerals, till P4 Norrbotten.

Den järnmalm som bolaget säljer blandas i cement, vilket gör att betongen blir betydligt tyngre än vanlig betong och lämpar sig bland annat som tyngd för pipelines på havsbotten. Därför är det snarare olje- och gasmarknaden som påverkar Minerals resultat. Men den marknadens låga oljepriser är inget som bekymrar Leif Boström i dagsläget:

− Just nu finns det många projekt som pågår men vi märker att det är projekt som läggs på framtiden. Men de närmsta åren ser det bra ut, säger Leif Boström.

Minerals drar in cirka 200 miljoner kronor om varje år till LKABs kassa. Men målet är att den siffran ska öka i framtiden då det planeras för en större produktionsökning.

− I och med de nya gruvorna i Svappavaara räknar vi med att dubblera vår produktion, säger Leif Boström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.123