23948sdkhjf

Internationella forskare besökte Bergslagen

Visa upp svensk stålindustri som ett intressant alternativ för forskning och arbete. Det var syftet när doktorander från hela världen bjöds in till Berslagen.
Initiativet gick under namnet Nordic Summer Colloquium on Advanced Steels, NSCAS och arrangerades mellan 9 och 14 augusti.

Bakom arrangemanget står Triple Steelix tillsammans med stålindustrin i Bergslagsregionen.

– Syftet är att visa upp Sverige och svensk stålindustri som ett intressant alternativ för forskning och arbete, berättar Triple Steelix processledare Jan Andersson för Metal Supply.

De internationella deltagarna genomförde en turné där man presenterade sina forskningsprojekt, samtidigt som den svenska stålindustrin fick visa upp sig och sitt eget utvecklingsarbete, sin forskning och sitt framtida behov av produkt- och processutveckling.

– Projektet är strategiskt viktigt eftersom det ofta är mycket svårt att hitta denna kategori av specialister. Att lyfta fram Sverige och Bergslagen som ett intressant alternativ för utländska forskare är därför ett komplement till arbetet med rekrytering av rätt kompetens. Avsikten är också att bidra till att utveckla kontakter med utländska universitet, något som i längden gynnar både industri och akademisk forskning i Sverige, fortsätter Jan Andersson.

Satsningen, som finansieras av VINNOVA och organiseras av Triple Steelix med stöd av Outokumpu, Ovako, Sandvik, SECO Tools, SSAB och medverkan från Framtidsmuseet och Högskolan Dalarna, kommer att utvärderas under hösten.

– I år tar vi första steget med målet att skapa ett årligen återkommande arrangemang. Tanken är att de närmaste två åren utöka till två veckor och ytterligare utveckla samarbetet mellan akademin både nationellt och internationellt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109