23948sdkhjf

Därför får Olof Faxander sparken

Sandviks vd Olof Faxander tvingas avgå, bekräftar styrelsen i ett pressmeddelande. Ersättaren plockas in från Wärtsilä.
Det var TV4 Ekonominyheterna som var först med uppgifterna om att Olof Faxander sparkas och ersätts med Wärtsiläs vd Björn Rosengren. Enligt nyhetskanalen var planen att beskedet skulle offentliggöras senare i veckan och bakgrunden till skiftet ska vara resultatbesvikelser.

Faxanders beslut att flytta Sandviks huvudkontor från Sandviken till Stockholm ska också ha varit inpopulärt.

TV4 Ekonominyheterna pekar även på en maktkamp som ska ha pågått i Sandviks huvudägare Industrivärlden, där Fredrik 
Lundberg nyligen tog över ordförandeklubban.

Senare under måndagen bekräftades vd-bytet i ett pressmeddelande från Sandviks styrelse.

– Han (Olof Faxander) har lett Sandvik under mycket utmanande marknadsförhållanden och gjort bra insatser med att omstrukturera bolaget för att bli effektivare. Beslutet om ett vd-skifte är initierat av styrelsen och ska ses som ett nästa steg i Sandviks utveckling, kommenterade Sandviks styrelseordförande, Johan Molin.

Ersättaren Björn Rosengren är 56 år och är för närvarande vd och koncernchef på Wärtsilä Corporation, en tjänst han haft sedan september 2011. Tidigare har han arbetat inom Atlas Copco, sammantaget i cirka 13 år, i ett flertal ledande positioner. Han har även en bakgrund från andra bolag inom verkstadsindustrin (Nordhydraulic, Nordwin AB, ESAB Group).

– Jag känner Björn Rosengren som en synnerligen erfaren och framgångsrik industriledare. Han har den erfarenhet som krävs för att ta Sandvik in i framtiden, sade Johan Molin.

– Jag ser fram mot att börja på Sandvik, ett mycket fint industriföretag med stora möjligheter, kommenterade den nyblivne Sandvik-vd:n Björn Rosengren.

På en presskonferens under tisdagen utvecklade ordförande Johan Molin vad som legat bakom beslutet om vd-byte.

– Det som triggat förändringen är bland annat att bolaget inte har utvecklats väl på aktiemarknaden och att vi har haft mycket utmaningar då marknadsförutsättningarna har varit tuffa. Vi har jobbat mycket med det och sett vissa förbättringar, men inte tillräckligt, sade han enligt SIX News.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063