23948sdkhjf

Därför var Koenigsegg intresserade av Saab

Nu avslöjar grundaren Christian von Koenigsegg vad som låg bakom intresset för ett uppköp av Saab.
Det var i förra veckan som Ängelholmstillverkaren öppnade upp för intresserade att, på företagets hemsida, ställa frågor till grundaren Christian von Koenigsegg, rapporterar Aftonbladet Bil.

Nu har den första delen av frågorna och grundarens svar publicerats.

2009 rapporterades det stort om i svensk press att Koenigsegg var nära att köpa upp Saab. Och en person ställer just frågan om vad som låg bakom intresset för Saab.

”Jag vet att jag ovan sa att massproducera bilar inte var något oss. Och det stämmer för Koenigsegg. Saab var något annat och innehöll helt andra omständigheter”, svarar Christian von Koenigsegg och radar därefter upp omständigheterna:

1. Det var klart att Saab behövde innovation och entreprenörshjälp för att överleva.

2. Saab hade en fantastisk och underutnyttjad fabriksanläggning som kunde användas för att återuppliva märket relativt snabbt och effektivt – om man jobbade på samma sätt som Koenigsegg gör i sin produktion.


3. Mycket av den teknik man hade skulle snabbt och effektivt kunnats integrera i det dåvarande modellutbudet av Saab-bilar för att göra dem mer eftertraktade. Här nämner grundaren fjädring, körglädje, turbo-patent, Freevalve-teknik, uppgraderad design och aerodynamik som exempel.

– I grunden var det ett unikt tillfälle att komma in på marknaden med ett bra märke och en bra fabrik – som vi kunde fått till ett väldigt bra pris. Jag tror att vi kunde ha använt vår teknik- och designexpertis för att till några riktigt intressanta bilar, säger Christian von Koenigsegg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078