23948sdkhjf

Så gick det för de stora börsbolagen

Flera av de stora drakarna har släppt sina kvartalsrapporter i juli månad. Metal Supply har valt ut ett axplock för sammanfattning.
SSAB
Ståljätten landade under marknadens förväntningar och redovisade ett resultat före skatt på 301 miljoner kronor (267) för andra kvartalet 2015. Försäljningen uppgick till 15 303 miljoner kronor, vilket var ett tapp jämfört med föregående kvartal.

”Det lägre resultatet jämfört med första kvartalet beror främst på lägre priser på grovplåt i Nordamerika och kostnader för omställningen av masugnen i Luleå. De svenska enheterna har haft vissa produktionsproblem under kvartalet vilket har påverkat kvartalets leveranser negativt. Åtgärder för att komma till rätta med produktionsproblemen har vidtagits och vi förväntar oss därför att kunna leverera normalt under tredje kvartalet”, kommenterade vd Martin Lindqvist.

Sandvik
Verkstadskoncernen nådde nästan fram till analytikernas förväntade resultat. Sandvik redovisade ett resultat efter finansnetto på 2.367 miljoner kronor (2.099). Förväntat var 2.409 miljoner kronor, enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät. Försäljningen uppgick till 23.398 miljoner (22.051), där väntat var 23.714 miljoner.

I rapporten konstaterar Olof Faxander att det justerade rörelseresultatet under andra kvartalet förbättrades med 10 procent och den justerade rörelsemarginalen förbättrades till 12,4 procent. Detta trots en negativorganisk tillväxt på -5 procent, jämfört med samma period föregående år.

”Denna utveckling drevs i första hand av en positiv valutapåverkan, men även av besparingar från våra pågående effektiviseringsåtgärder” skriver Olof Faxander, Sandviks vd och koncernchef.

SKF
Kullagerkoncernens vinst före skatt kom in i linje med analytikernas förväntningar. SKF redovisade ett resultat före skatt på 2.241 miljoner kronor (1.761), vilket var enligt prognos. Försäljningen uppgick till 19.961 miljoner (17.955), där väntat var 20.409 miljoner.

”När vi nu går in i tredje kvartalet upplever vi en relativt svag industriproduktion totalt sett, och blickar vi framåt förväntar vi oss att efterfrågan sekventiellt kommer att bli något lägre och relativt oförändrad år över år”, kommenterade vd Alrik Danielson.

Atlas Copco
Atlas Copco blev en raket på börsen i samband med sitt släpp av kvartalsrapport. Verkstadskoncernen redovisade en vinst före skatt på 4 850 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten på 4 174 miljoner kronor motsvarande period fjol.

Omsättningen uppgick till 26 111 miljoner kronor. ”Trots en generellt låg nivå på kapitalinvesteringar såg vi bra efterfrågan för industriverktyg, monteringssystem, vakuumlösningar och små och medelstora kompressorer”, skriver vd Ronnie Leten i en kommentar.

Volvo
Volvo visade på ökad lönsamhet i samband med sin kvartalsrapport. Vinsten före skatt landade på 6,3 miljarder kronor, att jämföra med 3,3 miljarder samma period i fjol.
Omsättningen uppgick till närmare 84 783 miljoner kronor, jämfört med 72,6 miljarder ett år tidigare.

”Sammantaget kan vi konstatera att de effektiviseringsprogram vi genomför löper enligt plan mätt i lokala valutor. Det här är ett stort förändringsarbete som berör många i koncernen. Det är därför glädjande att se att arbetet avspeglar sig i ett förbättrat resultat”, kommenterade tf vd Jan Gurander i rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109